عوامل زیادی از جمله عرضه و تقاضا، ارزش دلار، نرخ بهره و… بر قیمت طلا تأثیر مستقیم دارند. به بیان تحلیلگران، طلا در سال ۲۰۲۳ در معرض نوسان زیادی خواهد بود
به گزارش شبکه اطلاعرسانی طلا و ارز، سایت «افایکس استریت» در مطلبی جامع و مجمل به بررسی عوامل مؤثر بر قیمت طلا میپردازد و در مورد چشمانداز فلز زرد امن در سال ۲۰۲۳ اینگونه مینویسد:
سرمایهگذاری یا عدم سرمایهگذاری در طلا بستگی به اهداف مالی، تحمل ریسک و استراتژی معاملاتی شما دارد. با این حال، بسیاری از متخصصان توصیه میکنند بخشی از سبد خود را به طلا اختصاص دهید، زیرا با توجه به اینکه دارایی ملموسی است که ارزش خود را در طول زمان حفظ میکند، میتواند همواره سرمایهگذاری خوب و ارزشمندی تلقی شود. علاوه بر این، طلا قادر است به عنوان محافظی در برابر تورم عمل کند و در مواقع عدم اطمینان اقتصادی یا سیاسی، پناهگاهی امن باشد.
اگر به فکر اضافهکردن طلا به سبد خود هستید، بیایید نگاهی به آنچه میتواند بر قیمت طلا در سال ۲۰۲۳ تأثیر بگذارد، بیاندازیم:
تحلیل قیمت طلا با نگاهی به نمودار قیمت
مانند بسیاری از کالاها، قیمت هر اونس طلا در سه ماههی اول سال ۲۰۲۲ با شروع بحران روسیه و اوکراین به بالاترین حد خود رسید. با این حال، قیمت طلا از آوریل تا نوامبر کاهش یافت، تا آنجا که به کمترین میزان سالانه حدود ۱۶۱۷ دلار رسید و قیمت را به سطح آوریل ۲۰۲۰ نزدیک کرد. از آن زمان، قیمتها حدود ۱۰ درصد افزایش یافته است و سرمایهگذاران در این فکر هستند که آیا فلز زرد در سال آینده میتواند به سطح ۲۰۰۰ دلار برسد یا خیر.
آنچه باعث میشود قیمت طلا در معرض نوسان قرار گیرد
طیف گستردهای از عوامل ممکن است بر قیمت طلا تأثیر بگذارد، مانند عرضه و تقاضا، نرخ بهره، ارزش دلار آمریکا، شرایط ایمنی و بهداشت، به ویژه در مورد کووید ۱۹ در مناطقی مانند چین، و همچنین مسائل سیاسی و همچنین اتفاقات ژئوپلیتیکی، مانند بحران در روسیه و اوکراین.
عرضه و تقاضا دو نیروی اصلی و کلیدی هستند که مسئولیت تعیین قیمت طلا را بر عهده دارند. از آنجایی که طلا یک منبع محدود است، قیمت آن در واکنش به افزایش تقاضا، تمایل به صعود دارد. به عنوان مثال، اگر تقاضا برای جواهرات یا سرمایهگذاریهایی با پشتوانهی طلا افزایش یابد، طبیعتأ قیمت برای پاسخگویی به این نیاز افزایش مییابد. از سوی دیگر، در صورت افزایش عرضه و یا کاهش تقاضا برای طلا، احتمال اینکه قیمت طلا کاهش یابد، زیاد است.
نرخ بهره نیز متغیر مهم دیگری است که ممکن است بر قیمت طلا تاثیر بگذارد. هزینهی فرصت نگهداری طلا زمانی که نرخهای بهره پایین است کاهش مییابد، بنابراین طلا در این مواقع به گزینهی سرمایهگذاری جذابتری تبدیل میشود. پیامد مستقیم این امر، وجود این احتمال است که تقاضا برای طلا رشد کند و در نتیجه قیمت آن را افزایش دهد. از سوی دیگر، زمانی که نرخ بهره بالا باشد، هزینهی فرصت نگهداری طلا افزایش مییابد. این بدان معناست که وقتی نرخهای بهره بالا هستند، طلا به عنوان یک سرمایهگذاری جذابیت کمتری پیدا میکند، بهویژه زمانی که سایر سرمایهگذاریهای مطمئن در دسترس هستند و بازدهی دارند، مانند اوراق قرضه دولتی ایالات متحده. این امر ممکن است منجر به کاهش تقاضا برای طلا شود که به نوبهی خود، مسیر کاهش قیمت آن را هموار میکند.
علاوه بر این، قیمت طلا ممکن است تحت تأثیر رویدادهای سیاسی باشد. به عنوان مثال، اگر بیثباتی سیاسی یا عدم اطمینان در یک منطقهی بزرگ تولید طلا وجود داشته باشد، ممکن است باعث شود سرمایهگذاران به دنبال پناهگاههای امن برای پول خود باشند، یا میتواند تولید طلا را مختل کند که به نوبهی خود ممکن است باعث افزایش قیمت طلا شود. به همین ترتیب، اگر کشوری که مقدار قابل توجهی از ذخایر طلا دارد، اعلام کند که درصد قابل توجهی از آن طلا را به فروش میرساند، مقدار طلای موجود در بازار ممکن است افزایش یابد که این امر منجر به کاهش قیمت طلا میشود و البته عکس این امر نیز صادق است.
تورم بالاتر و عدم اطمینان در مورد چشمانداز رشد جهانی میتواند از قیمت طلا (یا افزایش آن) حمایت کند
در مواقعی که ابهامات زیادی در مورد مسیر رشد اقتصادی وجود دارد، یا زمانی که نوسانات زیادی بر بازارهای مالی حاکم است، طلا اغلب به عنوان یک دارایی امن در نظر گرفته میشود. علاوه بر موارد ذکرشده، این فلز زرد در برابر تورم بالاتر، اغلب به عنوان ابزار سرمایهگذاری، برترین انتخاب است – و ناگفته نماند که تورم در سال ۲۰۲۲ در بسیاری از کشورها به سطوح غیرقابل مشاهدهای رسیده است!
حال پرسش اینجاست که با وجود اینکه تورم پیش از این به سطوحی بیسابقه رسیده بود، چرا طلا عملکرد ضعیفی داشته است؟ علت واضح و مبرهن آن است که همه چیز به سیاست پولی که در رابطه با سطح تورم اعمال میشود، بستگی مستقیم دارد.
فدرال رزرو بارها در طول سال ۲۰۲۲ در تلاش برای جبران افزایش قابل توجه سطح تورم مداخله کرد. به همین دلیل، فدرال رزرو نرخهای بهره را به میزان قابل توجهی افزایش داده است که تاثیر آن بر اوراق قرضه دولتی (که دارایی امنی نیز محسوب میشود) نسبت به طلا، جذابیت بیشتری ایجاد میکند.
آنچه مسلم است اوراق قرضه بازدهی دارند، حال آنکه طلا هیچ بازدهی عرضه نمیدهد. از سوی دیگر، زمانی که سرمایهگذاران به دنبال سرمایهگذاریهایی میگردند که ریسک کمتری دارند، از طلا رویگردان میشوند و به اوراق قرضه رجوع میکنند که همین امر نیز بر قیمت طلا تأثیر میگذارد.
قیمت طلا با تضعیف دلار آمریکا حمایت میشود
با نگاهی به چشمانداز سال گذشته میتوان به وضوح دید که با وجود رویکرد سختگیرانهی سیاست پولی تهاجمی اخیر فدرال رزرو، ارزش دلار آمریکا در سال ۲۰۲۲ به شدت افزایش یافته است. بدیهی است که نرخهای بهرهی بالاتر برای سرمایهگذاران بینالمللی که به دنبال فرصتهای سرمایهگذاری بهتر هستند، جذاب است. بازدهی سرمایهگذاری به دلار همراه با نرخ تورم (زمانی که نرخ بهره افزایش مییابد) بالا میرود.
علاوه بر این، سرمایهگذاری به دلار در مقایسه با سرمایهگذاری در کشورهایی که نرخ بهره پایینتری دارند، سود بیشتری ایجاد میکند. چرا که آنها تعداد بیشتری از سرمایهگذاران را به بازی ورود میدهند، این سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری خود مقدار بیشتری دلار خریداری میکنند که بدین ترتیب باعث افزایش تقاضا و در نتیجه حمایت از ارزش دلار میشود.
با این حال، قدرت دلار آمریکا فشار نزولی بر قیمت طلا وارد میکند، زیرا این دو دارایی، همبستگی منفی دارند، به این معنی که ارزش آنها اغلب در جهت مخالف یکدیگر حرکت میکند. با افزایش ارزش دلار، قیمت طلا کاهش مییابد، زیرا خرید طلا برای افراد دارای ارزهای دیگر گرانتر میشود، و برعکس زمانی که ارزش دلار کاهش مییابد، خلاف این موضوع صادق است.
اخیراً دلار آمریکا جایگاه خود را از دست داده که این امر باعث حمایت از قیمت طلا شده است. لازم به ذکر است که پس از افزایش بیش از ۲۸ درصدی به سمت سطوح رکورد در سپتامبر ۲۰۲۲، ارزش شاخص دلار از سه ماههی آخر سال ۲۰۲۲ تاکنون، حدود ۸ درصد کاهش یافته است.
در انتظار چه قیمتی برای طلا در سال ۲۰۲۳ باشیم؟
به دلیل ناشناختههای متعدد پیرامون آیندهی تورم، سیاستهای پولی در سراسر جهان و تولید ناخالص داخلی جهانی، این احتمال وجود دارد که قیمت طلا در سال ۲۰۲۳ تا حدودی در معرض نوسان قرار گیرد.
قیمت طلا ممکن است به دلیل تورم فزاینده یا صرفاً به دلیل پذیرش چنین تورم بالایی در میانمدت و بلندمدت افزایش یابد، به ویژه اگر افزایش نرخ تعدیل شود یا حتی به طور کامل متوقف شود. با افزایش احتمال وقوع رکود در سراسر جهان، تقاضا برای فلز زرد نیز ممکن است افزایش یابد.
افزون بر موارد ذکرشده، تغییر نگرش سیاستگذاران نسبت به درگیریهای ژئوپلیتیک جهانی (ذهنیت اقتصاد جنگ) ممکن است آنها را تشویق کند تا به جای حفظ ذخایر ارزی خارجی، ذخیرهی طلا را به منظور حمایت از ذخایر خود در اولویت قرار دهند.