کارنامه یکساله بیمه اتکایی امین منتهی به ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ نشان میدهد که این شرکت در سودسازی از تورم رسمی عقب مانده و همین مساله نگرانی سهامداران را تقویت میکند. آیا کیک سرمایهگذاری نماد اتکام باکیفیت و مطلوب است و اعضای هیات مدیره شرکت چه برنامهای برای افزایش سود در دست دارند؟
به گزارش دنیای بیمه، سال مالی شرکت بیمه اتکایی امین ۳۱ شهریور هر سال است و پرونده سود و زیان آن در پایان تابستان هر سال بسته میشود و سهامداران اتکام با دقت عملکرد این شرکت در قبولی واگذاری بیمه، سرمایهگذاری و در نهایت سودسازی را زیر نظر میگیرند.
صورتهای مالی و حساب سود و زیان اتکام نشان میدهد که این شرکت با سرمایه ثبت شده ۵۰۰۰ میلیارد ریال و البته سرمایه ثبت نشده ۳۰۰۰ میلیارد ریالی در بازار بیمه اتکایی کارنامه قابل دفاع نداشته و حتی تغییر در ترکیب هیات مدیره هم نتوانسته باعث رشد قابل توجه حق بیمه یا قبولی واگذاری این شرکت شود.
نشانهای آشکار از رشد ضعیف حق بیمه اتکام را میتواند در رشد تنها ۱۲ درصدی درآمد حق بیمه ناخالص مشاهده کرد و این رشد نسبت به رشد ۳۰ درصدی حق بیمه اتکایی واگذاری باعث شده تا خالص حق بیمه یا سهم نگهداری بیمه اتکایی امین در پایان سال مالی ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال قبل تنها ۱۰ درصد رشد کند.
علامت دیگر از عملکرد ضعیف نماد اتکام را میتوان در رشد ۲۰ درصدی درآمد سرمایهگذاری از محل منابع بیمهای دید و افزون بر اینکه درآمدهای بیمهای این شرکت در همین مدت تنها ۱۱ درصد رشد را نشان میدهد. این در حالی است که خالص خسارت بیمه اتکایی امین در یک سال رشدی ۱۵۸ درصدی داشته که به نظر میرسد مدیران این شرکت در انتخاب پرتفوی و جذب قبولی موفق نبودهاند و سبد بیمهگری اتکام با ریسکهای زیادی مواجه شده باشد.
نتیجه اینکه سود ناخالص ناشی از فعالیتهای بیمهای اتکایی امین در یک سال اخیر ۳۵ درصد افت کرده و این در حالی است که هزینههای اداری و عمومی این شرکت رشدی ۷۶ درصدی را تجربه کرده است.
نتیجه دخل و خرج عملیاتی اتکام اکنون پیش روی همه از جمله سهامداران قرار دارد که بیانگر رشد ۲۹ درصدی سود عملیاتی شرکت است که عمده سود عملیاتی ناشی از سایر درآمدهاست و البته این رشد نسبت به نرخ تورم سالانه ۴۲.۱ درصدی پایان شهریور امسال حسب اعلام رسمی مرکز آمار گویای این واقعیت است که اتکام در سودسازی از تورم هم عقب مانده و نتوانسته سودی دستکم همپای نرخ تورم رسمی را شناسایی و اعلام کند.
نشان به همان نشان که سود خالص شرکت بیمه اتکایی امین در یک سال مالی تنها ۳۰ درصد رشد کرده که ۱۲.۱ درصد پایینتر از نرخ تورم سالانه منتهی به پایان شهریور ۱۴۰۱ است.
- سبد بیمهگری اتکام
در سال مالی ۱۴۰۰ از کل حق بیمه قبولی بیمه اتکایی امین به میزان ۲ هزار و ۲۶۶ میلیارد و ۲۰۶ میلیون ریال، ۴۲.۶ درصد به رشته نفت و انرژی، ۲۲.۵ درصد به رشته آتشسوزی، ۱۱ درصد به رشته هواپیما، ۹.۲ درصد به رشته مهندسی، ۶.۴ درصد به رشد بیمه مسئولیت، ۵.۷ درصد به رشته بیمه باربری و ۲.۴ درصد به سایر رشتهها اختصاص داشته و این شرکت هیچ قبولی واگذاری در رشتههای درمان، ثالث، بدنه خودرو و زندگی نداشته است.
به نظر نمیرسد در سال مالی ۱۴۰۱ هم تغییری در ترکیب پرتفوی اتکام رخ دهد و برآورد هیات مدیره این است که حق بیمه قبولی این شرکت در سال مالی جدید ۴۵ درصد رشد داشته باشد. هرچند آنها میگویند: با توجه به شرایط کنونی و نیاز بازار بیمه کشور به استفاده از ظرفیت های اتکایی موجود در کشور، این امر موجب مشارکت بیشتر شرکت بیمه اتکایی امین در پوشش ریسکهای صنعت بیمه کشور می شود و اتکام در نظر دارد در سال مالی ۱۴۰۲ میزان قبولیهای اختیاری و قراردادی خود از پیشنهادات واگذاری را افزایش دهد و پیش بینی می شود حق بیمه قبولی در سال مالی ۱۴۰۲ به میزان ۴۵ درصد و حق بیمه واگذاری به میزان ۲۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش یابد.
آیا این اتفاق باعث بهبود شاخص ضریب خسارت و نسبت خسارت به حق بیمه قبولی خواهد شد چرا که اتکام در سال مالی گذشته نسبت خسارت بالای ۸۳ درصد را تجربه کرده و از کل خسارت پرداخت شده، ۴۵.۳ درصد سهم پروندههای خسارت نفت و انرژی و ۳۳.۱ درصد ناشی از پروندههای خسارت آتش سوزی بوده است.
- سرمایهگذاری یا صندوقداری؟
بررسی وضعیت سرمایهگذاری بیمه اتکایی امین نشان میدهد که جمع کل سرمایهگذاری این شرکت بدون احتساب سرمایهگذاری از محل ذخایر فنی و سایر منابع به ۱۶ هزار و ۳۷ میلیارد و ۹۹۳ میلیون ریال رسید که سود ناشی از این سرمایهگذری ۲ هزار و ۸۹۸ میلیارد و ۱۸۶ میلیون ریال بوده است، یعنی بازده ۱۸ درصدی در حوزه سرمایهگذاری که البته نمیتواند مطلوب ارزیابی شود. چه اینکه از مجموع مبلغ سرمایهگذاری اتکام در سال مالی گذشتهاش، ۵۵.۸ درصد به سپردههای بانکی بلندمدت، ۲۱ درصد به صندوقهای سرمایه گذاری، صکوک و سایر ابزارهای پولی و مالی و ۲۳.۲ درصد هم به سرمایهگذاری در سهام شرکتهای بورسی و فرابورسی اختصاص داشته است.
هیات مدیره بیمه اتکایی امین اعلام کرده که منابع مالی شرکت عمدتاً در حوزه سپردههای بانکی، سهام و اوراق بهادار بورسی و غیربورسی و صندوقهای با درآمد ثابت سرمایهگذاری می شود اما قرار است با بهینهسازی پرتفوی سرمایهگذاریها را در سال مالی پیشرو نیز ادامه داده و نسبت به افزایش پرتفوی خود در بخش سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس اقدام کند.
آیا سهامداران به کارنامه هیات مدیره بیمه اتکایی امین نمره قبولی میدهند؟