تاریخ: ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۰
1

ترمز سفت پول در جاده سخت تورم / نقدینگی مهار می شود؟

بانک مرکزی به منظور کنترل تورم از هدف گذاری ۲۵درصدی برای رشد نقدینگی در سال جدید خبر داده است. دو موتور اصلی رشد نقدینگی در بلندمدت کسری بودجه دولت و ناترازی های نظام بانکی است وبه نظر میرسد کشیدن ترمز نقدینگی در سال جدید برای سیاستگذاران با دشواری همراه باشد.

به گزارش اکوایران، برای اینکه رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۲، به ۲۵ درصد برسد، رشد ماهانه نقدینگی باید در حدود ۱.۸۸ درصد باشد.

بسیاری تورم را محصول رشد نقدینگی میدانند. حتی میلتون فریدمن مدعی میشود که تورم در همه جا و همیشه یک پدیده پولی است و تداوم رشد نقدینگی دیر یا زود خود را در قیمت‌ها تخلیه کرده و تورم ایجاد می‌کنند. به همین دلیل مسئله کنترل نقدینگی یکی از مهم ترین اولویت های اقتصادی دولت ها در سراسرجهان است و سیاست های گوناگونی را بدین منظور تدوین می کنند.

رئیس کل بانک مرکزی ایران نیز به منظور کنترل نقدینگی، هدف رشد نقدینگی سال ۱۴۰۲ را ۲۵ درصد اعلام کرده و با اشاره به اینکه نقش نقدینگی در تورم غیرقابل انکار است کرده، اظهار کرده است که ماهانه این روند کنترل و نتایج آن به طور مستمر منتشر خواهد شد.

تعیین این هدف ۲۵ درصدی در حالیست که سخنگوی اقتصادی دولت در نخستین نشست خبری سال جاری، از برآورد رشد ۳۰ درصدی در ۱۲ ماهه منتهی به اسفند ۱۴۰۱ خبر داد. براساس رشد ۳۰ درصدی نقدینگی در اسفند ۱۴۰۱، حجم این شاخص در پایان سال قبل برابر با ۶ هزار و ۲۸۲ هزار میلیارد تومان بوده و رشدی ۲.۹ درصدی را نسبت به ماه قبل خود داشته است. جهشی تقریبا معادل با ۳ درصد که از ۶ ماه منتهی به اسفند بالاتر بوده است.

رشد ماهانه باید به ۱.۸۸ درصد برسد

متوسط رشد ماهانه نقدینگی به این معناست که با فرض سرعت یکنواخت رشد ماهانه، در هر ماه چه رشدی در هر شاخص به ثبت رسیده است. به عنوان مثال در سال ۱۴۰۰ حجم نقدینگی در پایان سال برابر با ۴ هزار و ۸۳۲ همت به ثبت رسیده بود. این شاخص با متوسط رشد ماهانه برابر با ۲.۲۱ درصد در سال گذشته در پایان سال به ۶ هزارو ۲۸۲ همت رسید. به عبارت دیگر سرعت متوسط افزایش نقدینگی در سال گذشته معادل با ۲.۲۱ درصد بوده که البته از سال قبل خود کمتر بوده است.

اما اکنون به منظور آن که رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۲ به ۲۵ درصد برسد، محاسبات حاکی از آن است که رشد ماهانه نقدینگی باید در سال جاری حدودا ۱.۸۸ درصد باشد. این در حالی است که بررسی رشد ماهانه نقدینگی در سال های اخیرنشان می دهد که از سال ۱۳۹۸ رشد ماهانه بسیار بالاتر از این هدف تعیین شده، بوده است. به طوریکه بررسی ها از سال ۹۰ حاکی از آن است که رشد نقدینگی در سال ۱۳۹۹ با ۲.۸۸ درصد به بیشترین حد خود در دوازده سال اخیر رسیده است. کمترین رشد ثبت شده در این مقطع زمانی نیز مربوط به سال ۹۰ با رشد ماهانه ۱.۵۴ درصدی بوده است. با این اوصاف به نظر میرسد کشیدن ترمز نقدینگی برای سیاستگذار برای سال جاری با دشواری همراه خواهد بود .

 

برچسب های :

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید