تاریخ: ۰۳ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۱

سمت و سوی حرکت قیمت نفت

با وجود عوامل تأثیرگذار بر قیمت نفت خام، تحلیلگران بر این باورند که قیمت نفت ارتباطی مستقیم با وضعیت اقتصادی دارد.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی طلا و ارز، سایت «اف‌ایکس استریت» با طرح پرسش «چرا قیمت نفت در همه جا بالا رفته است؟» به بررسی رویدادهای مهم و کلیدی بازارهای مالی پرداخت و عوامل تأثیرگذار در افزایش قیمت طلای سیاه را اینگونه تشریح کرد:
قیمت نفت خام از ابتدای سال چیزی شبیه به مسیر یک «ترن هوایی» بوده است. از افت ناگهانی در روزهای اول ژانویه، تا هفته سوم صعود کرد و فقط چند روز پیش، افت شدیدی داشت.
طبیعتاً رویدادهای خبری وجود داشته که این حرکت‌ها را هدایت کرده است و درصدد هستیم به تبیین آنها بپردازیم. با وجود شماری از عوامل تأثرگذار، موضوع اساسی عدم قطعیت عمومی است. بدیهی است که در صورت عدم وجود جهت روشن برای اقتصاد جهانی، معامله‌گران به سرعت از خوش‌بینی به بدبینی تغییر مسیر می‌دهند. این به نوبه‌ی خود منجر به نوسانات گسترده‌تری در کالاهایی می‌شود که فشارسنج فعالیت‌های اقتصادی هستند. نفت به طور طبیعی یکی از کالاهای برتر است که با انتظارات عملکرد اقتصادی، بستگی و وابستگی مستقیم دارد. اگر اقتصاد خوب عمل کند، پس انرژی بیشتری لازم است. اگر وضعیت اقتصادی ضعیف باشد، تقاضا برای نفت کاهش خواهد یافت.

تولید ناخالص داخلی چین چه تأثیری بر قیمت نفت داشت؟
رشد غافلگیرکننده‌ی تولید ناخالص داخلی چین در سه ماهه‌ی گذشته، چیزی شبیه یک شمشیر دولبه بود. از یک طرف، یک پیامد مثبت داشت که دومین اقتصاد بزرگ جهان بدون اینکه تحت تأثیر جدی قرار گرفته باشد، وضعیت کووید را پشت سر گذاشته است. از سوی دیگر، این مفهوم را تداعی می‌کرد که از چین می‌توان انتظار جهش کمتری داشت، چرا که این کشور در وهله‌ی اول، آنقدرها هم افت نکرده بود.
از این رو، افزایش قیمت نفت، اندکی شکننده بوده است. چرا که اگر به نقطه‌ای خوب به لحاظ کسب سود می‌رسید، ممکن بود تا حدودی اصلاح شود. اما مجموعه‌ای از داده‌های اقتصادی وجود داشت که به جاده‌ای پر از دست‌انداز بالقوه برای ایالات متحده اشاره داشت؛ در این بین، نکته‌ی مهم این بود که فروش خرده‌فروشی آماری بسیار کمتر از حد انتظار داشت. از این رو، با توجه به اینکه ایالات متحده بزرگترین مصرف‌کننده‌ی سوخت در جهان است، تعجب‌آور نیست که قیمت نفت کاهش یابد.
گفتنی است که ایالات متحده برای تامین تقاضای خود به واردات فرآورده‌های نفتی تصفیه‌شده متکی است.
آیا فقط ایالات متحده از داده‌های اقتصادی ضعیف رنج می‌برد؟
علاوه بر ایالات متحده، وضعیت در اروپا نیز پیچیده است. در دو هفته‌ی گذشته، اروپا هوای گرم غیرفصلی داشته است. اما یک دوره‌ی سرما در آخر هفته پیش‌بینی می‌شود که می‌تواند انرژی را تحت فشار قرار دهد. شاید پیش‌بینی آب و هوا دشوارتر از بازار باشد. و بدین ترتیب، این عدم اطمینان نسبی قادر است معامله‌گران نفت را نگران کند.
علاوه بر وضعیت آب و هوا، در شرایطی که فرانسه با افزایش هزینه‌های زندگی مواجه است، کارگران پالایشگاه‌های این کشور نیز به اعتصاب هشداردهنده‌ی یک روزه‌ای بر سر حقوق دست زدند. در این راستا، اقدامات صنعتی بیشتر می‌تواند تقاضای نفت خام را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. اگر خواسته‌های کارگران برآورده نشود، آنها ممکن است به اعتصاب طولانی‌تری اقدام کنند که این امر می‌تواند ظرفیت پالایشگاه‌های اروپا را کاهش دهد و بر تشدید قیمت‌ها بیفزاید.

آیا چشم‌انداز عرضه در آینده هموار می‌شود
آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی مصادف با گزارش ماهانه‌ی اوپک است که نشان می‌دهد در کوتاه‌مدت عرضه فراوانی وجود خواهد داشت. این امر در شرایطی محقق می‌شود که انتظار می‌رود اقتصاد جهانی تحت فشار سخت‌گیری بانک مرکزی، عملکردی پائین‌تر از حد مجاز داشته باشد.
اما آژانس بین‌المللی انرژی همچنین هشدار می‌دهد که این وضعیت مازاد عرضه می‌تواند هر لحظه، بسته به سرعت بازگشت اقتصاد چین، دوباره متعادل شود، البته اگر عامل دیگری وجود داشته باشد که به کشورهای OECD کمک کند تا به فرود نرم و اجتناب از رکود اقتصادی دست یابند. پس از آن، انتظار می‌رود مصرف جهانی نفت خام در اواخر سال جاری به رکورد دیگری برسد.

برچسب های :

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرتان را بیان کنید