بانک مرکزی عراق صرافیها را مقید کرده است که مقصد انتقال ارز دلار را به بانک مرکزی اعلام کنند. اگر مقصد ایران اعلام شود، بانک مرکزی عراق به …
بانک مرکزی عراق صرافیها را مقید کرده است که مقصد انتقال ارز دلار را به بانک مرکزی اعلام کنند. اگر مقصد ایران اعلام شود، بانک مرکزی عراق به دلیل تحریمها برای صرافی دلار تخصیص نخواهد داد و اگر صادرکننده ایرانی در عراق دینار به صرافی بدهد و از صرافی بخواهد معادل این پول را در ایران به دلار بدهد، صرافی نرخ تبدیل دینار به دلار را با نرخ آزاد بازار بغداد محاسبه میکند.
این نکاتی است که جهانبخش سنجابیشیرازی، دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفته و به ایلنا توضیح داده است: واردات از عراق در سال گذشته افت کرد. ما از این کشور شمشهای فلزی و قراضه وارد میکنیم و همچنین از طریق بازارچههای مرزی پیلهوری برنج و سایر اقلام غذایی و خرما وارد میکنیم.
او با اشاره به افزایش حجم واردات از عراق در ۱۴۰۰، گفت: در ۱۴۰۰ واردات از عراق نسبت به سال گذشته آن یعنی ۱۳۹۹ حدود ۷۰۰ درصد رشد کرد؛ چراکه توانستیم بخشی از منابع بانکی خود را در عراق برای واردات نهادههای دامی تخصیص بدهیم، محصولات وارداتی همگی از تولیدات عراق نبودند؛ اما آمار تجارت در ۱۴۰۱ نشان میدهد که از نظر دلاری تجارت ما به این کشور ۱۸ درصد رشد کرد؛ هرچند از نظر وزنی کمتر شد؛ به بیان دیگر اگر شاخص برابری قیمت را برای صادرات به عراق ۱۴۰۱ در نظر بگیریم، آهنگ صادرات رو به رشد بود؛ هرچند بسیار کُند انجام شد.
سنجابیشیرازی ادامه داد: حجم تجارت به عراق در فروردین ۱۴۰۲ به صورت مقطعی به دلیل ایام نوروز و ماه رمضان افت کرد، تجربه سالهای گذشته نشان میدهد که ما همواره در فروردین شاهد افت تجارت هستیم؛ اما این افت در ماههای بعدی جبران میشود و در نیمه دوم سال شاهد رونق بیشتر خواهیم بود؛ استباط ما این است که امسال به عدد محققشده دست خواهیم یافت و به نظر میرسد با توجه به تقویت مناسبات سیاسی شاهد افت تجارت نخواهیم بود.
او با بیان اینکه چند اتفاق سرعت رشد تجارت در عراق را امیدوارکننده کرده است، گفت: روند تورم در ترکیه مهار شده است و مانند دو سال گذشته نیست؛ کاهش ارزش لیر نسبت به دلار، صادرات را برای ترکها رقابتی کرده بود؛ ازاینرو ترکها نسبت به رشد صادرات به عراق برنامهریزی کردند و این اتفاق نیز در عمل رخ داد و ترکها در دو سال گذشته دومین شریک و تأمینکننده تجاری عراقیها شدند. شرکای تجاری عراق عبارتاند از امارات، ترکیه، ایران و چین که در برخی ماهها رتبه و جایگاه ما در تجارت با چینیها تغییر میکرد.
دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق چشمانداز تجارت دو کشور را امیدوارکننده دانست و افزود: اگر پدیده جدید در سال جاری اتفاق نیفتد، به عدد تجارت در سال گذشته دست خواهیم یافت؛ به نظر میرسد از نظر سیاسی مناسبات بهتر است و حسن ارتباط سیاسی ما با این کشور بستر مناسب رشد تجارت ایران و عراق را فراهم کرده است؛ از سوی دیگر برقراری رابطه با عربستان زمینه تقابل ما با عراق را به عدم تقابل و همگرایی تبدیل کرده و برخی موانع نانوشته حضور پررنگ ما در بازار عراق را تا حدی از بین برده است. اگر سطح مناسبات را با عربستان وسیعتر کنیم، بدونتردید میزان تعلق خاطر افکار مردم عراق به کالای ایرانی بیشتر خواهد شد. در دو سال گذشته سوء تبلیغات نسبت به کالای ایرانی زیاد شده بود و کالای ایرانی وضعیت مناسبی در افکار عمومی عراق نداشت؛ اما در ماههای اخیر تا حدودی توانستیم ضد تبلیغات را متوقف کنیم که این موضوع زمینه توسعه مناسبات را فراهم خواهد کرد. این فعال اقتصادی همچنین گفت: عراق توانست مجوز واردات فراوردههای نفتی و برق از ایران را از وزارت خزانهداری آمریکا بگیرد و تا سقف مشخص ارز غیر دیناری به ایرانیها پرداخت کند؛ اما فرازونشیب انتقال پول دراینبین نیز وجود دارد.