محمد الجدان، وزیر دارایی عربستان سعودی، پس از ۴۸ سال رابطه صرفا با دلار آمریکا، گفت که این پادشاهی برای تجارت با ارزهایی غیر از دلار آمریکا آماده است. این اظهارات پس از آن صورت میگیرد که رئیس جمهور چین، شی جین پینگ، از پادشاهان خلیج فارس خواست تا یوان را برای نفت بپذیرند و […]
محمد الجدان، وزیر دارایی عربستان سعودی، پس از ۴۸ سال رابطه صرفا با دلار آمریکا، گفت که این پادشاهی برای تجارت با ارزهایی غیر از دلار آمریکا آماده است. این اظهارات پس از آن صورت میگیرد که رئیس جمهور چین، شی جین پینگ، از پادشاهان خلیج فارس خواست تا یوان را برای نفت بپذیرند و مقامات ریاض در ماه مارس گذشته گفتند که این کشور پذیرش ارز چین را بررسی خواهد کرد.
دور شدن عربستان سعودی از دلار آمریکا نشانهای است که چشم انداز اقتصادی را تغییر میدهد
این هفته، نخبگان جهان در شهر داووس در رشته کوه آلپ سوئیس برای مجمع جهانی اقتصاد ۲۰۲۳ ملاقات کردند و وزیر دارایی عربستان سعودی، محمد الجدان، روز سهشنبه با بلومبرگ مصاحبه کرد. الجدان وقتی گفت که عربستان سعودی برای تجارت با ارزهای دیگر آماده است، خبرنگاران را متحیر کرد.
الجدان گفت:
هیچ مشکلی در مورد بحث درباره چگونگی تسویه ترتیبات تجاری خود، خواه به دلار آمریکا، یورو یا ریال سعودی باشد، وجود ندارد.
وزیر دارایی افزود:
من فکر نمیکنم که ما از هرگونه بحثی که به بهبود تجارت در سراسر جهان کمک میکند چشم پوشی کنیم یا آن را رد کنیم.
اظهارات وزیر دارایی عربستان سعودی به عنوان گامی دیگر به سمت دلارزدایی تفسیر شده است. برای درک اینکه چرا نظرات الجدان قابل توجه است، باید به گذشته برگردیم. در سال ۱۹۷۱، دولت ایالات متحده و رئیس جمهور ریچارد نیکسون به استاندارد طلا پایان دادند و طی سه سال آینده، قیمت نفت به شدت افزایش یافت. در سالهای ۱۹۷۳ و ۱۹۷۴، مقامات فدرال و ویلیام سیمون وزیر خزانهداری ایالات متحده با پادشاهان ریاض دیدار کردند.
در آن زمان، دلار پترو متولد شد، زیرا سیمون سعودیها را متقاعد کرد که نفت را به دلار آمریکا بفروشند و به آنها دستور داد که اوراق قرضه خزانهداری را خریداری کنند. علاوه بر سعودیها، همه اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نیز از این روش پیروی کردند و نفت خود را به دلار آمریکا قیمتگذاری کردند. بسیاری بر این باورند که این مزیت ناعادلانهای به ایالات متحده داده است و علت اصلی بسیاری از جنگهایی بوده است که ایالات متحده در چند دهه اخیر در آن شرکت داشته است. در زمانهای اخیر، هژمونی دلار آمریکا به ظاهر تهدید شده است.