بر اساس گزارش موسسهی تحلیل بلاک چین دون، نزدیک به ۶۰ درصد از حجم معاملات توکنهای غیرمثلی (NFT) در سال ۲۰۲۲ ساختگی بوده است.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی طلا و ارز به نقل از کریپتوپوتیتو، موسسهی تحلیل بلاک چین دون در تازهترین گزارش خود اعلام کرد، نزدیک به ۶۰ درصد از حجم معاملات توکنهای مثلی یا NFTها در سال جاری ساختگی بودهاند. دلیل انجام معاملات ساختگی در بازار NFTها عمدتا بزرگتر نشان دادن حجم معاملات بوده است. به این کار اصطلاحا تجارت شستشو یا واش تریدینگ (wash trading) گفته میشود. تجارت یا معاملات شستشو نوعی دستکاری در بازار است؛ به این شکل که یک معاملهگر برای افزایش ظاهری حجم معاملات و میزان فعالیتها در بازار، اقدام به خرید و فروش یک دارایی یا سهام میکند. در بازار کریپتو نیز برخی از افراد سودجو اقدام به خرید و فروش داراییهای دیجیتال میکنند تا حجم تراکنشها را به صورت ساختگی و ظاهری افزایش دهند. هدف نهایی این افراد گمراه کردن و فریب دادن سایر معاملهگران در مورد میزان تقاضا برای دارایی دیجیتال مورد نظرشان است.
مثلا یک معاملهگر سودجو در بازار NFTها که قصد دارد میزان تقاضا را برای یک دارایی غیرمثلی به صورت ظاهری بالاتر از میزان واقعی آن نشان دهد، از روش معاملات شستشو یا واش تریدینگ استفاده میکند. این معاملهگر برای رسیدن به هدف پلیدانهی خود، در یک بازار NFT چندین حساب کاربری مختلف ایجاد کرده و از این حسابها برای خرید و فروش NFT مورد نظر خود استفاده میکند. به این ترتیب، وی میتواند حجم معاملات این دارایی را به صورت ساختگی افزایش داده و قیمت آن دارایی را بالا ببرد.
بر اساس این گزارش، معاملات شستشو یا واش تریدینگ از سال ۲۰۱۹ در صنعت کریپتو مورد توجه برخی افراد سودجو قرار گرفت، و متاسفانه در سال ۲۰۲۲ بیش از پیش رواج یافته و اکنون به فضای NFT نیز رسیده است.
موسسهی تحلیلی دون تاکید کرده است که این قبیل معاملات به دلیل رقابتی بودن شدید فضای بازار NFTها، راهاندازی مداوم پلتفرمهای جدید در این فضا و بالا بودن سود و پاداش این کار در بازار NFTها بیش از پیش در حال افزایش هستند.
رایجترین روش واش تریدینگ در بازارNFTها به این صورت است که فرد سودجو NFTها را بین دو یا چند کیف پولی که تحت کنترل خودش هست، مدام جابهجا میکند و بیشترین مقدار اتریوم (ETH) ممکن را به عنوان پاداش این تراکنشها دریافت میکند. ارزش پاداشها معمولا از هزینهها و کارمزدهای این تراکنشها بیشتر میشوند.
بر اساس گزارش شرکت تحلیلی چین آنالیسیس، در ماه فوریهی امسال حدود ۱۱۰ آدرس کیف پول توانستهاند از طریق واش تریدینگ به ۸.۹ میلیون دلار سود برسند. البته، تعداد قابلتوجهی از این آدرسها به دلیل بالا بودن کارمزد تراکنشها متضرر نیز شدهاند. با وجود این، تعداد آدرسهایی که به سود رسیدهاند از تعداد آدرسهای زیانده بیشتر بودهاند.
بازار کریپتو در سال جاری روزهای بسیار دشواری را پشت سر گذاشته است. سقوط بازار کریپتو علاوه بر دلایل خارجی نظیر تنشهای جهانی، همهگیری کرونا، افزایش شدید تورم و غیره، دلایل داخلی نیز داشته است. مهمترین دلیل داخلی آن نیز بیاعتمادی سرمایهگذاران به دلیل سوءمدیریت و سودجویی برخی افراد فعال در صنعت کریپتو بوده است. بازار نوپای کریپتو محتاج پذیرش عمومی است، ولی وجود افراد سودجو باعث کاهش روزافزون اعتماد عمومی به بازار کریپتو شده است.
بیت کوین (BTC) به عنوان پادشاه ارزهای دیجیتال، در طول سال ۲۰۲۲ حدود ۷۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است. هماکنون، در لحظهی نگارش این مطلب – در حوالی ساعت ۱۱:۰۰ روز شنبه ۳ دی – بیت کوین با ۰.۱۱ درصد کاهش نسبت به روز گذشته با قیمت ۱۶,۸۳۲ دلار معامله میشود. ارزش کنونی بیت کوین ۰.۵۶ درصد بیشتر از ارزش آن در هفتهی گذشته است. ارزش کل بازار بیت کوین نیز هماکنون به ۳۲۳,۷۹۹,۲۹۰,۱۶۴ دلار رسیده است.