در ماههای پایانی سال، به ویژه اسفندماه، معمولاً میزان وامهای اعطا شده توسط بانکها کاهش مییابد.
به گزارش بیما، براساس تجارب سالهای گذشته، گرچه هیچ دستورالعمل رسمی مبنی بر توقف پرداخت وام در این دوره صادر نشده است اما بسیاری از بانکها واریز وامها را به سال آینده موکول میکنند.
مهدی صحابی، مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی، سال گذشته درباره عدم پرداخت تسهیلات خرد توسط برخی بانکها در روزهای پایانی سال اظهار نمود که اعلام شفاهی به مدیران عامل بانکها انجام شده است تا کلیه تسهیلات تا آخرین روز سال جاری پرداخت شود.
تجربه نشان میدهد که در هفتههای پایانی سال، کارکنان بانکها به متقاضیان وام توصیه میکنند که انتظار دریافت وام را تا بعد از نوروز به تأخیر بیندازند.
گزارشها حاکی از آن است که فقط وامهای قرضالحسنه ازدواج و فرزندآوری در این دوره پرداخت میشود و حتی برخی بانکها روند معمول پردازش این وامها را نیز انجام نمیدهند.
دلایل مختلفی برای کاهش پرداخت وامها در پایان سال مطرح شده است.
یکی از این دلایل به شرایط مالی بانکها مربوط میشود.
بهطوریکه بخش عمدهای از منابع مالی آنها به پرداخت حقوق کارکنان در ماههای پایانی سال اختصاص یافت.
از این رو منابع مالی بانکها تحت فشار قرار میگیرد.
همچنین بسیاری از افراد در این ایام اقدام به برداشت منابع خود از بانکها میکنند که این امر به تضعیف منابع مالی بانکها منجر میشود.
از دیگر عوامل مؤثر در کاهش وامدهی میتوان به فرایند حسابداری پایان سال در بانکها اشاره کرد.
این عملیات، که منجر به بستن حسابهای مالی میشود، باعث خواهد شد تا پرداخت وام به مشتریان به حداقل برسد.
با توجه به شرایط کنونی، باید دید که آیا در سال جاری اقداماتی برای تضمین پرداخت تسهیلات به متقاضیان در ماه اسفند اتخاذ میشود یا مانند سالهای گذشته شاهد کاهش آمار وامهای اعطایی خواهیم بود.