در هفتههای اخیر، اخبار مربوط به خرید سکههای مرکز مبادله توسط طلافروشان و سکهفروشان با قیمتهای پایینتر از قیمت روز بازار، توجه زیادی را جلب کرده است.
به گزارش بیما، این اقدام، که به نظر میرسد به علت قیمتگذاری سلیقهای برخی واحدهای صنفی باشد،.
در اواخر سال گذشته، بانک مرکزی با هدف کاهش حباب سکه، اقدام به برگزاری حراج سکه در مرکز مبادله ایران کرد.
نخستین حراج عمومی سکه طلا با عرضه ربع سکه بهار آزادی در تاریخ ۱۳ اسفندماه ۱۴۰۲ آغاز شد.
تا کنون ۵۵ مرحله از این حراج برگزار شده است.
در این راستا، سکههای ضرب ۱۴۰۳ به عنوان رقیبی برای سکههای ضرب ۸۶ معرفی شدهاند.
سکههای ضرب سال ۱۴۰۳ مورد توجه قرار نگرفت
در عین حال، برخی از کارشناسان معتقدند که سکههای ضرب ۱۴۰۳ نتوانستهاند به اقبال مورد انتظار دست یابند. اما این پدیده چه دلایلی دارد؟
گزارشها حاکی از آن است که برخی طلافروشان، برای خرید سکههای مرکز مبادله به سراغ اصطلاحاتی نظیر «سکههای قشنگ ۸۶» و «سکههای ضرب چرک» رفته و سعی دارند سکهها را با قیمتی پایینتر از قیمت روز بازار بهدست آورند.
در خیابان سعدی جنوبی، مرکز سکه فروشان قدیمی تهران، بسیاری از مغازهها خریدار سکه نبودند و برخی سکههای مرکز مبادله را تا دو میلیون تومان پایینتر از قیمت سکههای ۸۶ خریداری میکردند.
اکثر سکهفروشان دلیل این اختلاف قیمت را بر کیفیت ضرب سکههای مرکز مبادله نسبت میدهند.
در یکی از مغازهها، فروشنده نسبت به سکههای مرکز مبادله ابراز تردید کرد و گفت: «باید سکهها را ببینم تا بتوانم قیمتی اعلام کنم.»
او توضیح داد که برخی سکههای ۱۴۰۳ دارای کیفیت ضرب پایینتری هستند و این مسأله موجب کاهش قیمت آنها به میزان یک تا دو میلیون تومان در مقایسه با سکههای ۸۶ میشود.
با وجود ادعاهای برخی فعالان بازار مبنی بر کیفیت پایین سکههای مرکز مبادله، باید اشاره کرد که این سکهها نیز، تحتنظار بانک مرکزی به عنوان نهاد انحصاری ضرب سکه در کشور تولید میشوند.
اما به نظر میرسد که عدم بستهبندی مناسب عرضه این سکهها از سوی مرکز مبادله، به بهانهای برای کاهش قیمت آنها توسط برخی فروشندگان تبدیل شده است.
در ادامه، یکی از سکهفروشان ادعا کرد که سکههای ضرب ۸۶ زیباتر هستند و به همین دلیل قیمت بالاتری دارند.
وی در ادامه تأکید کرد که هنگام فروش، سکههای مرکز مبادله را به همان قیمت سکههای ۸۶ میفروشد.
به طور کلی، بررسیهانشان میدهد که در حالی که برخی طلافروشان با بهانههایی نظیر کیفیت پایین به دنبال خرید سکههای مرکز مبادله با قیمت پایین هستند، بسیاری دیگر از فعالان این صنف این سکهها را با قیمتهای روز خریداری میکنند.
یکی از طلافروشان در این زمینه گفت: هنوز سکههای مرکز مبادله برای خریداران جا نیفتاده و این عدم شناخت موجب شده است که برخی افراد قیمتهای پایینی پیشنهاد دهند.
در نهایت، بهنظر میرسد نرخ سکههای مرکز مبادله به تحلیل خریدار و شانس فروشنده بستگی دارد.
همچنین، نمیتوان نقش تاثیرگذار این صنف در تعیین قیمتها و تحتفشار قرار دادن سیاستهای جدید را نادیده گرفت.
بهنظر میرسد که برای برخی افراد، منافع شخصی از شرایط بازار، اولویت بیشتری نسبت به مدیریت بهینه وضعیت موجود داشته باشد.