پرداخت تسهیلات از جمله وظایف اصلی شبکه بانکی کشور است که در این گزارش به بررسی میزان تسهیلات تکلیفی پرداختشده توسط این شبکه پرداخته میشود.
به گزارش بیما،بانکمحور بودن اقتصاد ایران امری روشن و واضح است. در نظام اقتصادی حاکم بر ایران، همواره وظیفه تأمین مالی بنگاهها بهعهده نظام بانکی بوده است.
بر اساس آمار، بیش از ۹۰ درصد تأمین مالی در کشور توسط بانکها صورت میگیرد.
از این رو، تسهیلات اعطایی توسط شبکه بانکی، چه در بخش کلان و چه در حوزه خرد، نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور ایفا میکند.
در راستای دستیابی به رشد اقتصادی ۸ درصدی، شبکه بانکی تلاش دارد با تأمین مالی مؤثر، بستر لازم برای تنوع شیوههای تأمین مالی در کشور را فراهم کند.
تأمین سرمایه در گردش برای بخشهای مختلف اقتصاد، اختصاص تسهیلات به حمایت از تولیدکنندگان بهویژه بنگاههای کوچک و متوسط، اجرایی کردن قانون جهش تولید مسکن، و اعطای تسهیلات به شرکتهای دارویی، از اقدامات کلیدی شبکه بانکی جهت حمایت از بخشهای مختلف اقتصادی محسوب میشود.
علاوه بر این، به منظور بهبود شرایط اقتصادی، بانکها به اعطای وامهای توسعهای و پرداخت انواع تسهیلات قرضالحسنه ازدواج، فرزندآوری و اشتغال در بخش تسهیلات خرد نیز پرداختهاند.
گزارش زیر آخرین آمارهای مرتبط با تسهیلات اعطایی توسط شبکه بانکی کشور را ارائه میدهد.
پرداخت حدود ۲۳۰ همت وام ازدواج و فرزندآوری
از ابتدای سال تا هفتم بهمنماه، تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و فرزندآوری به مبلغ ۲۲۹.۸ هزار میلیارد تومان پرداخت شده و یک میلیون و ۶۵ هزار و ۹۸۲ نفر از آن برخوردار شدند.
در طی این مدت، بالغ بر ۱۸۸.۲ همت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و ۴۱.۶ همت تسهیلات قرضالحسنه فرزندآوری اعطا شده است.
بر اساس تکالیف قانون بودجه ۱۴۰۳، پرداخت ۱۹۰ همت تسهیلات ازدواج و فرزند توسط بانکها پیشبینی شده بود.
با پرداخت ۲۲۹.۸ همت تسهیلات، بانکها تاکنون ۳۹.۸ هزار میلیارد تومان بیشتر از پیشبینیهای تعیینشده تسهیلات اعطا کردهاند.
آخرین آمارها نشان میدهد که از ابتدای سال جاری تا تاریخ ۷ بهمنماه، مبلغ ۱,۸۸۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به ۵۶۳ هزار و ۱۱۰ نفر پرداخت شد.
این عدد نشاندهنده تحقق ۱۵۳ درصدی نسبت به تکالیف تعیین شده است.
همچنین در زمینه تسهیلات قرضالحسنه فرزندآوری، مبلغ ۴۱۶ هزار میلیارد ریال به ۵۰۲ هزار و ۸۷۲ نفر پرداخت شده که نشاندهنده تحقق ۱۰۶ درصدی نسبت به سهمیه ابلاغی است.
پرداخت ۲۷۶ میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه اشتغال
عملکرد پرداخت تسهیلات قرضالحسنه اشتغال از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا ۳۰ آذرماه ۱۴۰۳ معادل ۲۷۶ هزار میلیارد ریال بوده است و از تاریخ ۲۰ مرداد ۱۴۰۳ تا ۳۰ آذرماه ۱۴۰۳، مبلغ ۱۱۴ هزار میلیارد ریال تسهیلات در این زمینه به متقاضیان پرداخت شده است.
از زمان اجرای طرح جهش تولید مسکن (۳۰ شهریورماه ۱۴۰۰) تا پایان آذرماه ۱۴۰۳، مجموعاً حدود ۲,۹۲۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات به پروژههای مرتبط پرداخت شده است.
پرداخت ۹۶۸ هزار میلیارد ریال تسهیلات به شرکتهای دارویی
با هدف تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی، ۵۰۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات در سال ۱۴۰۳ پیشبینی شده است.
تا کنون، مبلغ ۹۶۸ هزار میلیارد ریال تسهیلات به شرکتهای دارویی و تولیدکنندگان مرتبط اختصاص یافته است.
تأمین مالی از طریق ابزار گواهی سپرده خاص
در راستای نشر دستورالعمل انتشار گواهی سپرده مدتدار ویژه سرمایهگذاری، به منظور تأمین منابع مالی لازم برای پروژههای تولیدی سودآور، این دستورالعمل به شبکه بانکی کشور ابلاغ شد.
آخرین آمارها نشان میدهد که از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا پایان آذر ماه، مجوز انتشار گواهیهای مزبور به ارزش ۸۹.۹۰۰ میلیارد ریال برای شبکه بانکی کشور صادر شده است.
پرداخت تسهیلات به بنگاههای کوچک و متوسط
به منظور تأمین مالی بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط و با هدف حمایت از واحدهای تولیدی، شبکه بانکی کشور از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا پایان آبان ماه، مبلغ ۳،۹۶۵،۷۲۸ میلیارد ریال تسهیلات به این بنگاهها پرداخت کرده است.
این اقدام در راستای بهبود وضعیت اشتغال و رشد اقتصادی در کشور صورت گرفته است.